ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
Επιθέματα μελιού Manuka για τη θεραπεία ελκών του νευροπαθητικού διαβητικού ποδιού

Κατεβάστε τη μελέτη  

Εξωτερικά Ιατρεία Διαβητικού Ποδιού, Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά.
Δημοσίευση: Επιστημονικά Χρονικά, 2012;17(3): 153-157.

Γλώσσα γραφής: Ελληνικά.

Αντικείμενο Μελέτης:
Στην παρούσα μελέτη διερευνήθηκε η επίδραση των επιθεμάτων Manuka, εμποτισμένων με μέλι, στη θεραπεία του διαβητικού ποδιού από έλκη. Μελετήθηκαν 63 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που ήταν υπό παρακολούθηση στο εξωτερικό ιατρείο του διαβητικού ποδιού. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε δυο ομάδες: Η μεν 1η ομάδα υποβλήθηκε σε θεραπεία με επιθέματα μελιού Manuka, ενώ η 2η ομάδα ασθενών με συμβατικά επιθέματα. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν σε εβδομαδιαία βάση για συνολικά 16 εβδομάδες. Οι εν τω βάθει λήψεις καλλιεργειών με στυλεό που έγιναν ήταν θετικές για όλους τους ασθενείς και των δύο ομάδων κατά την αρχική επίσκεψη, με 45 ασθενείς να έχουν ανάμεικτη ανάπτυξη, 5 αποικισμένοι με ψευδομονάδα, 10 με E.Coli, 2 ασθενείς με χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο ανθεκτικό στη μεθυκιλλίνη και 1 ασθενή με πρώτεα.

Σύνοψη Συμπερασμάτων:
Στην 1η ομάδα των ασθενών, 25 ασθενείς (78,13%) παρουσίασαν αποστειρωμένο περιβάλλον εντός της πρώτης εβδομάδας, 5 ασθενείς (15,62%) εντός της δεύτερης εβδομάδας και οι υπόλοιποι 2 (6,25%) εντός τεσσάρων εβδομάδων. Στην 2η ομάδα των ασθενών, 11 ασθενείς (35,5%) παρουσίασαν αποστειρωμένο περιβάλλον στο έλκος την πρώτη εβδομάδα, 12 ασθενείς (38,7%) εντός δύο εβδομάδων και οι υπόλοιποι 8 ασθενείς (25,8%) εντός επτά εβδομάδων, (Σελ.3). Στην παρούσα μελέτη, ερευνήσαμε την επίδραση του μελιού Manuka στην επούλωση πληγών των απλώv νευροπαθητικών ελκών στο διαβητικό πόδι. Τα επιθέματα μελιού Manuka επίσπευσαν την επούλωση πληγών στη μελέτη μας, ενώ το ποσοστό των ελκών που επουλώθηκαν δεν διέφερε. Τα αποτελέσματά μας είναι σε συμφωνία με αυτά των προηγούμενων μελετών στην επίδραση του μελιού στην επούλωση των ελκών του διαβητικού ποδιού και επιπλέον ενισχύουν τα κλινικά στοιχεία για τη διαδεδομένη χρήση των επιθεμάτων μελιού τουλάχιστον σε νευροπαθητικά έλκη διαβητικών ποδιών. Η εφαρμογή των επιθεμάτων μελιού Manuka, συνοδεύτηκε επίσης από ταχεία κάθαρση του βακτηριακού φορτίου με ακύρωση της ανάγκης για αντιβιοτικά και νοσηλεία. Τα παραπάνω ευρήματα συμφωνούν με αυτά των άλλων (μελετών), γεγονός που υποστηρίζει επιπλέον το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του μελιού Manuka. Από οικονομική άποψη, σημαντικά οφέλη προκύπτουν από την ακύρωση της ανάγκης για αντιβιοτικά και της αναγκαιότητας για νοσηλεία, δεδομένου του οικονομικού φορτίου που τα έλκη των διαβητικών ποδιών επιβάλλουν στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως, (Σελ.3).

Μελετητές:
Α. Καμαράτος, Χ. Βέρρας, Κ. Τζιρογιάννης, Η. Κανέλλος, Ι. Μπακάλης, Α. Δημητριάδου, Σ. Ηρακλειανού, Α. Μελιδώνης. Αθήνα – Ελλάδα.

Επικοινωνία

+30 2510 231 550

info@bioskin.gr

Φιλικής Εταιρείας 5 Καβάλα

Αποκλειστικός Διανομέας Ελλάδας & Κύπρου

Η εταιρία Bioskin έχει την ευθύνη αποκλειστικής διάθεσης των προϊόντων L-Mesitran® στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Έχοντας υπάρξει επί σειρά ετών περιφερειακός αντιπρόσωπος των προϊόντων στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη, διαθέτει σημαντική συσσωρευτική εμπειρία στον τομέα της υγρής επούλωσης και στη διαχείριση των συγκεκριμένων προϊόντων.

_

Η παροχή των προϊόντων πραγματοποιείται μέσω των παρακάτω σημείων διάθεσης:

  • Πάροχοι ΕΟΠΥΥ (Προϋποτίθεται η ύπαρξη γνωμάτευσης από χειρουργό)
  • Φαρμακεία
  • Καταστήματα Ορθοπεδικών
  • Νοσοκομεία
  • Κτηνιατρεία
© 2018 Bioskin. All Rights Reserved. Designed By Webd.gr